Kavala Spor Magazine | Members area : Edit | Sign in


Οι κυρίαρχες χώρες στα ολυμπιακά αθλήματα και οι αναπάντεχες ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων

Share this history on :
Ο «πόλεμος» για την παγκόσμια ηγεμονία στον αθλητισμό έληξε με επικράτηση των ΗΠΑ (104 μετάλλια με 46 χρυσά, 29 ασημένια και 29 χάλκινα) που κατίσχυσαν της νικήτριας των Ολυμπιακών του Πεκίνου Κίνας (88 μετάλλια, 38-27-23). Πέρα όμως από τη μάχη για τη συνολική επικράτηση, υπήρξαν και οι «συγκρούσεις» για την κυριαρχία στις επί μέρους περιοχές-αθλήματα. Το αποτέλεσμά τους κρίθηκε από την παράδοση που έχουν οι κυρίαρχες χώρες σε κάθε άθλημα, τα γονίδια και τον σωματότυπο των αθλητων, όπως αποδεικνύουν οι περιπτώσεις των Τζαμαϊκανών (σπριντ) και των Αφρικανών (μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις), αλλά και από τα γούστα των ηγετών τους, όπως του τζουντόκα ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου στις περισσότερες περιπτώσεις επιβεβαίωσαν τα αθλητικά μονοπώλια των Αγώνων, αλλά δεν έλειψαν και οι ενδιαφέρουσες ανατροπές.



ΣΤΙΒΟΣ
ΗΠΑ
Αν και την παράσταση έκλεψαν ο Γιουσέιν Μπολτ και η παρέα του, το κυρίαρχο έθνος στον στίβο παραμένουν οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατακτήσει περισσότερα από 300 χρυσά μετάλλια στην ιστορία των Αγώνων, στα οποία πρόσθεσαν ακόμη 9 στο Λονδίνο. Με 29 μετάλλια (9-13-7) τα οποία συνέλεξαν από όλες τις «περιοχές» του στίβου (δρόμοι, άλματα, ρίψεις) οι ΗΠΑ ήταν η πιο πολυσυλλεκτική ομάδα και κατάφεραν να υπερασπίσουν το γόητρό τους παρά την κυριαρχία των Τζαμαϊκανών στα σπριντ (4-4-4), των Αφρικανών στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής και των Ευρωπαίων στις ρίψεις. Η συγκομιδή τους ήταν καλύτερη και από του Πεκίνου (7 χρυσά και 23 συνολικά μετάλλια), αλλά την τελευταία ημέρα αισθάνθηκαν την ανάσα της Ρωσίας, η οποία χάρη και στην κυριαρχία της στο βάδην, όπου πήρε τα 2 από τα 3 χρυσά, κατάφερε να συγκεντρώσει 18 μετάλλια (8-5-5). Αν μάλιστα η επονομαζόμενη «τσαρίνα των αιθέρων» Ελένα Ισινμπάγεβα έκανε το... πατριωτικό καθήκον της και κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο αντί της Αμερικανίδας Τζένιφερ Σουρ, η Ρωσία θα υπερκέραζε για πρώτη φορά στην ιστορία της τις ΗΠΑ στους αγώνες στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΦΕΛΠΣ
Με τα 6 μετάλλιά του (4 χρυσά - 2 ασημένια) ο Μάικλ Φελπς θα βρισκόταν στην τέταρτη θέση του πίνακα κατάταξης των χωρών. Από μόνος του μια χώρα, ο 27χρονος Αμερικανός συνέβαλε όσο κανένας άλλος στη διαιώνιση της ηγεμονίας των ΗΠΑ που έχουν κατακτήσει περισσότερα από 500 μετάλλια στην ολυμπιακή ιστορία της κολύμβησης. Στο Λονδίνο πρόσθεσαν 31 μετάλλια στη συλλογή τους. Αξιοσημείωτη η πτώση των Αυστραλών (δεύτερη ιστορικά δύναμη στην πισίνα) που κατέκτησαν μόλις 1 χρυσό μετάλλιο και 10 συνολικά, αλλά και η άνοδος των Κινέζων (10 μετάλλια, με 5 χρυσά)
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ
Η κινεζική κυριαρχία που ξεκίνησε στο Πεκίνο συνεχίστηκε και στο Λονδίνο, όπου οι Ασιάτες, χάρη και στη νιόφερτη κυριαρχία τους στο τραμπολίνο, απ' όπου εκτόπισαν τους Ρώσους, κατέκτησαν συνολικά 12 μετάλλια (5-4-3). Η κινεζική γυμναστική που κάποτε ήταν συνδεδεμένη με τη Ρουμανία κατάφερε να ξεπεράσει τη... δασκάλα της και να αντισταθεί στην πίεση Αμερικανών και Ρώσων. Πάντως οι τελευταίοι συνέχισαν στην απόλυτη δεσποτεία - εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων - στη ρυθμική, κατακτώντας 2 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο, και έτσι βρέθηκαν στη δεύτερη θέση συνολικά της γυμναστικής με 12 μετάλλια (3-5-4).
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
ΚΙΝΑ
Τα πλατό της άρσης βαρών που κάποτε ανήκαν στη σφαίρα κυριαρχίας των Σοβιετικών έχουν περάσει πλέον στους Κινέζους από το 2000, ύστερα από μια μικρή περίοδο κυριαρχίας της ελληνικής «ντριμ τιμ» στην Ατλάντα το 1996. Στο Λονδίνο η Κίνα βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση των μεταλλίων με 5 χρυσά και 2 ασημένια, αλλά αισθάνεται πλέον την... καυτή ανάσα του Καζακστάν (4 χρυσά) και της Βόρειας Κορέας (3 χρυσά και 1 χάλκινο). Οι Ασιάτες φαίνεται να έχουν βάλει στο περιθώριο τους Ευρωπαίους, καθώς το Ιράν ήταν τέταρτο στον πίνακα μεταλλίων, όπου υπήρχε ακόμη και η Ινδονησία. Αντίθετα, μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία) κατάφεραν να κατακτήσουν μετάλλιο.
ΙΠΠΑΣΙΑ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τη γερμανική ηγεμονία ανέτρεψε η Μ. Βρετανία κατακτώντας 5 μετάλλια (3-1-1) σε μια μοναδική ολυμπιακή παρουσία. Οι Γερμανοί που μετρούσαν 37 ολυμπιακούς τίτλους περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση. Οι οικοδεσπότες επιπλέον κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του το ομαδικό στην ιππική δεξιοτεχνία (ντρεσάζ), στο οποίο οι Γερμανοί κέρδιζαν συνεχώς από το 1976.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ακολουθώντας το «Rule, Britannia! rule the waves», οι Βρετανοί θέλησαν να κυριαρχήσουν και στα κύματα του Γουεϊμάουθ και του Πόρτλαντ, όπως το είχαν πράξει στους προηγούμενους τρεις Ολυμπιακούς. Ομως πρόσθεσαν μόνο ένα χρυσό μετάλλιο στα 24 - περισσότερα από κάθε άλλη χώρα - που είχαν κατακτήσει στην ολυμπιακή ιστορία της ιστιοπλοΐας. Ετσι αυτοί που κυβέρνησαν τα ολυμπιακά κύματα του 2012 ήταν οι Αυστραλοί με 3 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο.
ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε μονομαχία μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας εξελίχθηκε η μάχη για τη... σημαία του κανόε καγιάκ. Οι Ούγγροι επικράτησαν στο κανόε καγιάκ σπριντ με 6 μετάλλια (3-2-1) έναντι 6 (3-1-2) των Γερμανών, οι οποίοι όμως λόγω 2 μεταλλίων (0-1-1) στο σλάλομ ήταν νικητές στον... πόλεμο. Στο σλάλομ οι κορυφαίοι από εμφανίσεώς τους στους Ολυμπιακούς (το 1996) Σλοβάκοι με 7 χρυσά μετάλλια δεν κατέκτησαν κανέναν ολυμπιακό τίτλο (2 χάλκινα) στη χειρότερη ολυμπιακή εμφάνισή τους. Στα «άγρια νερά» κυριάρχησαν οι Γάλλοι με 2 χρυσά.
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
ΚΙΝΑ
Με 6 χρυσά - και ακόμη 3 ασημένια και 1 χάλκινο - σε 8 αγωνίσματα οι Κινέζοι συνέχισαν την κυριαρχία τους στο άθλημα όπου έχουν κατακτήσει τους περισσότερους ολυμπιακούς τίτλους (33) από οποιοδήποτε άλλο. Αν και οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα μετάλλια στο σύνολο της ολυμπιακής ιστορίας, οι Κινέζοι (οι οποίοι άρχισαν να μετέχουν σοβαρά στους Ολυμπιακούς από το 1984 στο Λος Αντζελες) από το 1988 στη Σεούλ είναι πάντα στην πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων των καταδύσεων.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η υπεράσπιση της παράδοσης του σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ ήταν θέμα εθνικής (αθλητικής) τιμής για τους Βρετανούς, οι οποίοι βρέθηκαν, όπως και στο Πεκίνο, στην πρώτη θέση της κατάταξης, χάρη και στην εξαφάνιση της Ρουμανίας. Οι Βαλκάνιοι, κυρίαρχοι στο Σίδνεϊ και στην Αθήνα, στο Λονδίνο δεν βρέθηκαν εντός του πίνακα μεταλλίων! Οι δεύτεροι Νεοζηλανδοί αποτελούν πάντως μελλοντική απειλή για τους Βρετανούς.
ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Οι Ούγγροι επιβεβαίωσαν ότι είναι το σπουδαιότερο έθνος στο άθλημα του Κουμπερτέν, συνεχίζοντας την παράδοση να κερδίζουν μετάλλιο σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση, αλλά τα χρυσά πήγαν στην Τσεχία (άνδρες) και στη Λιθουανία (γυναίκες)
ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
ΚΙΝΑ
Παραδοσιακό άθλημα των ασιατικών κρατών το μπάντμιντον σημαδεύθηκε στο Λονδίνο 2012 από την αποβολή τεσσάρων γυναικείων ζευγαριών, δύο κινεζικών, ενός από την Ινδονησία και ενός από τη Νότια Κορέα, με το αιτιολογικό ότι προσπάθησαν να στήσουν το αποτέλεσμα των αγώνων τους, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αδύναμες ομάδες στη συνέχεια του τουρνουά. Παρά την αποβολή η Κίνα κυριάρχησε απολύτως στο Λονδίνο κατακτώντας και τα 5 χρυσά μετάλλια (!) αλλά και 2 ασημένια και 1 χάλκινο. Ηταν μια πρωτοφανής επιτυχία για τους Κινέζους που ως και το Πεκίνο 2008 είχαν κατακτήσει τα 11 από τα 24 ολυμπιακά χρυσά μετάλλια. Αξιοσημείωτη η απουσία από τον πίνακα μεταλλίων της Ινδονησίας, η οποία χρωστάει στο άθλημα τα 18 από τα 27 ολυμπιακά μετάλλια της.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Οι Ιταλοί απέδειξαν και στο Λονδίνο ότι είναι οι Ντ' Αρτανιάν της σύγχρονης εποχής, αφού με τα 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα διεύρυναν την ιστορική διαφορά τους από τους Γάλλους, οι οποίοι απογοήτευσαν - δεν κατέκτησαν ούτε ένα μετάλλιο!-, και τους Ούγγρους - 1 χρυσό -, ανεβαίνοντας στους 48 ολυμπιακούς τίτλους έναντι 41 των τρικολόρ. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τη Νότια Κορέα, η οποία είχε 2 μετάλλια όλα κι όλα στην ολυμπιακή ιστορία της αλλά στο Λονδίνο κατέκτησε 6 (2-1-3).
ΠΑΛΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση της Σοβιετικής Ενωσης η Ρωσία κυριαρχεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1996 και ύστερα. Από την Ατλάντα ως και το Πεκίνο είχε κατακτήσει 21 χρυσά μετάλλια, ενώ στο Λονδίνο κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση στον πίνακα με συγκομιδή 11 μεταλλίων (4-2-5) παρά την ασιατική επίθεση. Η Ιαπωνία (4-0-2) και το Ιράν (3-1-2) επιβεβαίωσαν την παρουσία τους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του αθλήματος, όπως και το Αζερμπαϊτζάν (2-2-3) που κατακτά μετάλλια συνεχώς από το 1996.
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
ΚΙΝΑ
Το ερώτημα, και στο Λονδίνο, δεν ήταν ποια χώρα αλλά ποιος Κινέζος ή Κινέζα θα κατακτήσει τα χρυσά μετάλλια. Οι σπεσιαλίστες της ρακέτας κατέκτησαν και τα 4 χρυσά και 2 ασημένια. Ουδεμία έκπληξη. Τα τελευταία 20 χρόνια οι Κινέζοι είχαν κατακτήσει τα 18 από τα 20 χρυσά.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με θρίαμβο των Βρετανών έληξε η παραδοσιακή βρετανογαλλική μονομαχία για τα πιο γρήγορα πεντάλ. Με 9 μετάλλια στην πίστα (7-1-1) - ήρωας ο Κρις Χόι που κατέκτησε 2 χρυσά και έφθασε τα 6 στην ολυμπιακή καριέρα του - και 12 συνολικά (8-2-2) οι οικοδεσπότες κατίσχυσαν των Γάλλων που εμφανίστηκαν αγνώριστοι με μόλις 4 μετάλλια (1-3-0) και το μοναδικό χρυσό στην ορεινή ποδηλασία γυναικών.
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Για δεύτερη σερί ολυμπιακή διοργάνωση η κυρίαρχη διαχρονικά δύναμη, η Κούβα, εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων, (ξανα)πληγώνοντας την αθλητική τιμή της. Οι διάδοχοι του Τεόφιλο Στίβενσον (3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια) και του Φελίξ Σαβόν (3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια) δέχθηκαν κριτική από το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, την «Γκράμνα». Οι Κουβανοί που κυριαρχούσαν στα ολυμπιακά ρινγκ από το 1992 ως το 2004, στο Πεκίνο δεν κατέκτησαν κανένα χρυσό μετάλλιο (4 ασημένια - 4 χρυσά), ενώ στο Λονδίνο βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 2 χρυσά και 2 χάλκινα. Οι Βρετανοί πανηγύρισαν την πρώτη θέση με 5 μετάλλια (3-1-1) σε ένα άθλημα βασικό του αθλητικού πολιτισμού τους, ενώ οι Ουκρανοί επιβεβαίωσαν την άνοδό τους με 5 μετάλλια (2-1-2).
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
ΚΙΝΑ
Από το 2000 οι Κινέζοι αποδεικνύονται οι πιο εύστοχοι σκοπευτές. Στο Λονδίνο όμως, αν και κατέκτησαν τα περισσότερα μετάλλια (7), είχαν ένα χρυσό λιγότερο από τους Νοτιοκορεάτες, οι οποίοι με 3 χρυσά και 5 συνολικά μετάλλια πέτυχαν μια ιστορική πρωτιά.
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΡΩΣΙΑ
Η ηγεμονία της Ρωσίας στη συγχρονισμένη κολύμβηση δεν έχει προηγούμενο. Εχοντας κατακτήσει όλα τα χρυσά μετάλλια από το 2000, όταν καθιερώθηκαν ως ολυμπιακά αγωνίσματα το ντουέτο και το ομαδικό, οι Ρωσίδες συνέχισαν με άνεση την κυριαρχία τους και στο Λονδίνο.
ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι Νοτιοκορεάτες στην καλύτερη (συνολικά) ολυμπιακή εμφάνισή τους είδαν να χάνουν την κυριαρχία στο δικό τους άθλημα από τους Ισπανούς (3 μετάλλια με 1 χρυσό και 2 ασημένια) και τους Κινέζους (3 μετάλλια, 1-1-1). Οι πατριάρχες του αθλήματος που ήταν πάντα πρώτοι σε Ολυμπιακούς έμειναν στην τρίτη θέση (1 χρυσό, 1 ασημένιο).
ΤΕΝΙΣ
ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ χάρη στις αδελφές Σερένα και Βένους Γουίλιαμς (2 χρυσά) και στους διδύμους Μάικ και Μπομπ Μπράιαν διατήρησαν την παράδοση του πιο επιτυχημένου έθνους στο τένις που έχουν δημιουργήσει στους Ολυμπιακούς από το 2000 και μετά.
ΤΖΟΥΝΤΟ
ΡΩΣΙΑ
Αν και η Ιαπωνία θεωρείται η ηγέτιδα δύναμη του τζούντο, με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (36) σε Ολυμπιακούς, η Ρωσία κατάφερε να την εκθρονίσει για χάρη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αγάπη του ρώσου προέδρου για το άθλημα έφερε μεγάλη τύχη στους ρώσους τζουντόκα, οι οποίοι κατάφεραν να αναρριχηθούν στην πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων με 5 (3-1-1). Ο ίδιος ο Πούτιν ήταν παρών στο ολυμπιακό γυμναστήριο του τζούντο για να πανηγυρίσει τις επιτυχίες των... παιδιών του.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Νότια Κορέα
Μονοπώλιο των Νοτιοκορεατών υπήρξε ανέκαθεν η τοξοβολία, από την επανένταξή της στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1972. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και στο Λονδίνο, με τη Νότια Κορέα να κατακτά 3 από τα 4 χρυσά μετάλλια (ατομικό ανδρών και γυναικών, ομαδικό γυναικών) και 1 χάλκινο στο ομαδικό ανδρών. Ετσι οι Νοτιοκορεάτες συμπλήρωσαν 30 παρουσίες σε βάθρο τοξοβολίας από το 1972 και 19 από τα 36 χρυσά μετάλλια που έχουν δοθεί. Στο Λονδίνο μάλιστα κατάφεραν να κατακτήσουν και το χρυσό στο ατομικό ανδρών, το οποίο δεν είχαν κατακτήσει ποτέ!
ΤΡΙΑΘΛΟ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι αδελφοί Αλιστερ και Τζόναθαν Μπράουνλι με το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν αντίστοιχα κατέστησαν τη Μ. Βρετανία την κυρίαρχη δύναμη στο τρίαθλο.


Τα ομαδικά αθλήματα
Η πολυσυλλεκτικότητα των Αμερικανών

ΒΟΛΕΪ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στα σημεία η Βραζιλία παίρνει τον τίτλο της πιο «βολεϊκής» χώρας από τις ΗΠΑ. Οι διοργανωτές των επόμενων Ολυμπιακών στο βόλεϊ σάλας είχαν ομάδες και στους δύο τελικούς, κατέκτησαν τον τίτλο στις γυναίκες - στους άνδρες ηττήθηκαν όπως και στο Πεκίνο, αυτή τη φορά από τη Ρωσία - ενώ συμπλήρωσαν τη συγκομιδή με ένα ασημένιο και ένα χάλκινο από το μπιτς βόλεϊ.
ΜΠΑΣΚΕΤ
ΗΠΑ
Αναμενόμενη είναι η αμερικανική κυριαρχία στο μπάσκετ, ιδιαίτερα από τότε που επιτράπηκε, το 1992, η συμμετοχή των επαγγελματιών του ΝΒΑ. Οι Αμερικανοί που μετρούσαν 19 χρυσά (13 στους άνδρες και 6 στις γυναίκες) ξανακατέκτησαν το νταμπλ στο Λονδίνο, μη αφήνοντας μάλιστα καμιά αμφιβολία για την κυριαρχία τους. Τα τελευταία 20 χρόνια μόνο η Αργεντινή το 2004 στην Αθήνα κατάφερε να γκρεμίσει τις ΗΠΑ από τον θρόνο τους αλλά εφέτος οι Αμερικανοί παρουσίασαν στους άνδρες μια ομάδα ικανή να συγκριθεί με την περίφημη Ντριμ Τιμ του 1992.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΜΕΞΙΚΟ/ ΗΠΑ
Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Αγώνων ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από το Μεξικό το οποίο νίκησε στον τελικό την υπερ-ενισχυμένη με αστέρια (Νεϊμάρ, Τιάγο Σίλβα, Χουλκ, Πάτο, Οσκαρ, Μαρσέλο, Ράφαελ, Γκάνσο) Βραζιλία η οποία ήθελε να κατακτήσει τον μοναδικό τίτλο ποδοσφαίρου που της λείπει. Στις γυναίκες αντίθετα οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την παγκόσμια κυριαρχία τους κατακτώντας ακόμη έναν τίτλο, τον τέταρτο στις πέντε ολυμπιακές εμφανίσεις του ποδοσφαίρου γυναικών.
ΠΟΛΟ
ΚΡΟΑΤΙΑ/ΗΠΑ
Η απουσία της Ουγγαρίας από τον πίνακα μεταλλίων αποτελεί ιστορική αποτυχία για τους πατριάρχες του αθλήματος που μετρούν εννέα τίτλους (στους άνδρες). Στο Λονδίνο κατέκτησαν για πρώτη φορά τον τίτλο στους άνδρες η Κροατία και στις γυναίκες οι ΗΠΑ.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
ΓΑΛΛΙΑ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Τα φαβορί επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους τόσο στους άνδρες όπου η Γαλλία κατέκτησε τον τίτλο όπως και στο Πεκίνο όσο και στις γυναίκες με τη Νορβηγία να στέφεται χρυσή ολυμπιονίκης και στο Λονδίνο μετά τον παρθενικό τίτλο της το 2008.
ΧΟΚΕΪ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η κατάκτηση του τίτλου στις γυναίκες όπως και στο Πεκίνο και του ασημένιου μεταλλίου στους άνδρες αναδεικνύει την Ολλανδία σε κορυφαία χώρα του αθλήματος όπου κάποτε κυριαρχούσε η Ινδία. Οι Γερμανοί που πήραν τον τίτλο στους άνδρες επιβεβαίωσαν τη δύναμή τους αφού είχαν κατακτήσει το χρυσό και στο Πεκίνο.
 
tovima.gr
Thank you for visited me, Have a question ? Contact on : youremail@gmail.com.
Please leave your comment below. Thank you and hope you enjoyed...